De AED is een slim apparaat dat de hartactie van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen gesproken opdrachten geeft aan de hulpverlener(s). Het vervangt echter niet de basale reanimatie. Basale reanimatie binnen 6 minuten is nodig om de hersenfunctie veilig te stellen.
De AED is veilig en betrouwbaar. Zodra de twee plakelektroden op de ontblote borstklas van het slachtoffer zijn geplaatst, neemt de AED de regie over. In het geheugen van de AED worden alle reanimatiegegevens vastgelegd, zodat men de resultaten voor wetenschappelijke doeleinden kan gebruiken.
Indien nodig kan door een vrijwilliger binnen zes minuten na de hartstilstand de eerste stroomstoot worden toegediend.
Een hartstilstand kan spontaan optreden, maar kan ook het gevolg zijn van verdrinking, verstikking, verslikking en ongevallen met bijvoorbeeld electriciteit.
Voor wie is een reanimatie- en AED-cursus bestemd? Voor jou!
Een reanimatieslachtoffer kan niet zonder jou want door jouw inzet heeft deze een grotere kans om te overleven. Iedereen kan met een reanimatie te maken krijgen. Altijd onverwacht. Zorg ervoor dat jij niet als een hulpeloze toeschouwer hoeft toe te kijken.
Lees verder bij "cursussen"
Het apparaat is tweetalig en schakelt tijdens gebruik naar de vooraf ingestelde taal.
Het beschikt over een kindmodus en levert daarbij lagere energie, aangepast aan kleine kinderen, zonder dat men de elektroden hoeft te veranderen.