Onze sponsoren
Agenda
27-08-2020
donderdag 27 augustus, herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 uur Brandweerkazerne Overasselt
14-10-2020
woensdag 14 oktober, herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 uur Brandweerkazerne Overasselt
10-12-2020
donderdag 10 december, herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 uur Brandweerkazerne Overasselt

Meer lezen

Hoe werkt HartslagNu?

 

HartslagNu

 

Iemand wordt onwel en 112 wordt gebeld. De centralist stelt vast dat het gaat om een mogelijke hartstilstand. Er wordt een ambulance gestuurd. Tegelijkertijd worden aangesloten burgerhulpverleners, via een sms of via de App op hun mobiele telefoon, opgeroepen om een AED op te halen, naar het slachtoffer te gaan en te gaan reanimeren totdat de ambulance er is.

 

Bij de oproep wordt de locatie vermeld waar de AED opgehaald kan worden en de code waarmee de kast waarin de AED hangt kan worden geopend.  Ook wordt het adres vermeld van het slachtoffer enbij een smartphone, de route daar naartoe.

 

De oproep wordt verstuurd naar alle aangesloten vrijwilligers die zich in de omgeving van het slachtoffer bevinden. Dit gebeurt binnen enkele seconden. Zo kunnen burgerhulpverleners al binnen enkele minuten beginnen met reanimeren en de AED inzetten.

 

N.B. De 18 AED's van de Stichting Hulp bij Hartstilstand in de Gemeente Heumen hangen uitsluitend binnen de bebouwde kom van onze gemeente. De centralist kan u echter ook verwijzen naar een andere AED die bij HartslagNu is aangemeld.

 

Voor een reanimatie zijn drie hulpverleners doorgaans voldoende. Zijn er meer aanwezig dan kunnen deze weer naar huis gaan.

 

Na de overname van de reanimatie door het ambulancepersoneel nemen de hulpverleners de AED mee naar huis en bellen de contactpersoon. (het nummer staat op het AED-pasje). Deze zorgt ervoor dat de AED weer gebruiksklaar wordt gemaakt en wordt teruggeplaatst in de kast. Als de reanimatie veel indruk heeft gemaakt op de vrijwilliger, dan kan de contactpersoon de eerste nazorg verlenen en zo nodig verwijzen naar professionele hulpverleners.

 

Een reanimatie kan een diepe indruk maken op de vrijwilligers. Het is daarom goed om, nadat de ambulance is vertrokken, als hulpverleners nog even samen te komen voor een nabespreking. Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Je overlevingskans is het grootste wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart.

 

 

Jouw hulp is daarbij nodig! Meld je daarom aan als brugerhulpverlener.

X