Onze sponsoren
Agenda
27-01-2022
Do. 27 januari, herhalingsavond reanimatie van 20.00 - 22.00 uur. Brandweerkazerne in Overassel
10-03-2022
Do.10 maart, herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 uur Brandweerkazerne Overasselt
24-03-2022
Do. 24 maart basiscursus reanimatie en AED, 19.00 - 22.00 uur, in de Brandweerkazerne te Overasselt

Meer lezen

Plotselinge hartstilstand

 

Wat is er eigenlijk aan de hand bij een plotselinge hartstilstand

Het normale hartritme is, vaak als gevolg van een acuut hartinfarct, zeer ernstig verstoord. Er is sprake van een chaotische hartritmestoornis die men kamerwoelen of ventrikelfibrilleren noemt. Het gevolg is dat het hart geen zuurstofrijk bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos, zodat men niet meer met hem/haar kan praten. De normale ademhaling en de hartslag zijn uitgevallen. De meeste slachtoffers (60-70%) hebben in de eerste minuten na de hartstilstand de hartritmestoornis ventrikelfibrilleren.

 

Wat te doen bij een hartstilstand?

In ons land worden elke week ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis plotseling getroffen door een hartstilstand. In circa 80% van de gevallen gaat het om 55-plussers in de thuissituatie. Een hartstilstand is levensbedreigend omdat het hart geen bloed meer rondpompt. Daardoor krijgen de organen geen zuurstof meer. Alleen directe reanimatie door een partner, familielid, collega of toevallige getuige kan iemands leven redden.

 

Bel 112. Dit is het eerste wat u moet doen. Het is belangrijk dat direct de ambulance wordt gealarmeerd.

 

Begin met reanimeren. Reanimeren is het in stand houden van de vitale functies (circulatie en zuurstofvoorziening) d.m.v. hartmassage en mond-op-mondbeademing, totdat de ambulance komt.

 

Gebruik de AED

De Automatische Externe Defribillator is een betrouwbaar en veilig apparaat waarmee ook een niet getrainde vrijwilliger kan defibrilleren. Met het gebruik van de AED wordt een krachtige stroomstoot toegediend op de borst van het slachtoffer in een poging het hartritme weer naar een normale frequentie terug te brengen.

Het AED-apparaat meet de hartfunctie van het slachtoffer en geeft de gebruiker aan wanneer er moet worden gereanimeerd, dus hartmassage en mond-op-mond-beademing moet worden gegeven en wanneer er moet worden gedefribilleerd. De overlevingskansen van de meeste slachtoffers nemen toe als er snel wordt gedefibrilleerd.

 

Acuut levensgevaar. Direct handelen is nodig

Meerdere achtereenvolgende stappen zijn nodig bij de hulpverlening. Snelle inschakeling van het alarmnummer 112 om een ambulance op te roepen is de eerste schakel in de keten van overleving. Directe basale reanimatie door getrainde vrijwilligers is de tweede stap, zodat vooral de hersenen zuurstof krijgen en het hart wordt voorbereid op de volgende stap. Om het ventrikelfibrilleren op te heffen en een goed hartritme terug te krijgen, is defibrillatie nodig. Hierbij wordt een krachtige stroomstoot toegediend met een defibrillator. Defibrillatie is de derde schakel in de keten van overleving en moet zo snel mogelijk gebeuren. Ambulancezorgverleners zetten de reanimatie voort. Dit is de vierde schakel.

 

Keten van overleving

Als binnen zes minuten na een hartstilstand gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt is de overlevingskans groot: 70%. Na zes minuten blijven reanimatie en defibrillatie natuurlijk nodig en belangrijk, maar de overlevingskansen nemen af. Elke minuut later defibrilleren betekent dat die kans met 10% daalt. De ambulances in ons land hebben een defibrillator, maar kunnen meestal niet sneller dan 8-10 minuten na de melding ter plaatse zijn. Zo'n aanrijdtijd is altijd te lang. Er gaat dan te veel kostbare tijd verloren. Het is niet eenvoudig om de aanrijdtijd zo te verkorten dat wel binnen zes minuten gedefibrilleerd kan worden. Er is wel een oplossing: de automatische externe defibrillator, de AED. Iedereen die kan reanimeren, kan in een paar uur leren met een AED te werken.

 
 
Keten van overleven

 

X