Onze sponsoren
Agenda
13-03-2025
Herhaling reanimatie en AED van 20.00 - 22.00 uur in de Brandweerkazerne te Overasselt
22-05-2025
Herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 - 22.00 uur in de Brandweerkazerne Overasselt
09-10-2025
9 oktober 2025 herhaling reanimatie en AED in de Brandweerkazerne in Overasselt

Meer lezen

Binnen zes minuten defibrilleren met de AED

 

De AED is een slim apparaat dat de hartactie van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen gesproken opdrachten geeft aan de hulpverlener(s). Het vervangt echter niet de basale reanimatie. Basale reanimatie binnen 6 minuten is nodig om de hersenfunctie veilig te stellen.

Het is belangrijk dat het geven van compressies en de beademing doorgaan tot het bevestigen van de plakelektroden op de borstkas van het slachtoffer. Als de hartritmestoornis niet met een stroomstoot van de AED behandeld kan worden, geeft de AED de hulpverlener opdracht om met de basale reanimatie door te gaan. Bij ongeveer 30-40 van elke 100 slachtoffers komt dit voor. Dit illustreert hoe belangrijk de basale reanimatie is.

 

 

De AED in de praktijk

 

De AED is veilig en betrouwbaar. Zodra de twee plakelektroden op de ontblote borstklas van het slachtoffer zijn geplaatst, neemt de AED de regie over. In het geheugen van de AED worden alle reanimatiegegevens vastgelegd, zodat men de resultaten voor wetenschappelijke doeleinden kan gebruiken.

Indien nodig kan door een vrijwilliger binnen zes minuten na de hartstilstand de eerste stroomstoot worden toegediend.

Een hartstilstand kan spontaan optreden, maar kan ook het gevolg zijn van verdrinking, verstikking, verslikking en ongevallen met bijvoorbeeld electriciteit.    

 

 

Reanimaties buiten het ziekenhuis in Nederland

 

Door direct na een hartstilstand te reanimeren wordt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk vergroot. In ons land krijgen ongeveer 300 personen per week, buiten het ziekenhuis, een hartstilstand. De overlevingskans is 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen. Door te leren omgaan met AED's en de apparaten binnen zes minuten na de hartstilstand shockklaar te hebben kunnen veel mensenlevens worden gered. Getrainde vrijwilligers, die direct reanimeren en defibrilleren met een AED zijn redders in nood.
De gemiddelde leeftijd van slachtoffers van een hartstilstand is 67 jaar. In 70% van de gevallen treedt een hartstilstand op in en rondom huis.
 

 

Volg de reanimatie- en AED cursus

 

Voor wie is een reanimatie- en AED-cursus bestemd? Voor jou!

Een reanimatieslachtoffer kan niet zonder jou want door jouw inzet heeft deze een grotere kans om te overleven. Iedereen kan met een reanimatie te maken krijgen. Altijd onverwacht. Zorg ervoor dat jij niet als een hulpeloze toeschouwer hoeft toe te kijken.

Lees verder bij "cursussen"

 

 

Lifepack CR2 in ons netwerk

 

In ons netwerk wordt hoofdzakelijk gewerkt met de Lifepack CR2. Voor de werking hiervan zie het instructiefilmpje.
 

Het apparaat is tweetalig en schakelt tijdens gebruik naar de vooraf ingestelde taal.

Het beschikt over een kindmodus en levert daarbij lagere energie, aangepast aan kleine kinderen, zonder dat men de elektroden hoeft te veranderen.

 

 

 

 

X