Onze sponsoren
Agenda
27-01-2022
Do. 27 januari, herhalingsavond reanimatie van 20.00 - 22.00 uur. Brandweerkazerne in Overassel
10-03-2022
Do.10 maart, herhalingscursus reanimatie en AED, 20.00 uur Brandweerkazerne Overasselt
24-03-2022
Do. 24 maart basiscursus reanimatie en AED, 19.00 - 22.00 uur, in de Brandweerkazerne te Overasselt

Meer lezen

Binnen zes minuten defibrilleren met de AED

 

De AED is een apparaat dat de hartactie van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen gesproken opdrachten aan de hulpverlener(s)geeft.

 

De AED is veilig en betrouwbaar. Zodra de vrijwilliger twee plakelektroden op de ontblote borstklas van het slachtoffer heeft geplakt, neemt de AED de regie over. Omdat in het geheugen van de AED's alle reanimatiegegevens worden vastgelegd, kan men de resultaten van de toepassing van de AED's voor wetenschappelijke doeleinden gebruiken. In handen van iedere getrainde vrijwilliger kan binnen zes minuten na de hartstilstand de eerste stroomstoot worden toegediend, mits een AED beschikbaar is dicht bij de plaats van de reanimatie. Denk aan winkelcentra, de werkplek, sportterreinen, openbare gebouwen, horecagelegenheden, publieksmanifestaties, seniorencomplexen, huisartsen, vliegvelden, casino's etc. En ook in uw eigen woning. Een hartstilstand kan spontaan optreden, maar kan ook het gevolg zijn van verdrinking, verstikking, verslikking en ongevallen met bijvoorbeeld electriciteit.    

 

De AED in de praktijk

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de basale reanimatie. Directe basale reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen en het hart zelf voor te bereiden op een of meer stroomstoten van de AED. Het is uiterst belangrijk dat de hartmassages en de beademingen doorgaan in afwachting van het bevestigen van de plakelektroden op de borstkas van het slachtoffer. Als de hartritmestoornis niet met een stroomstoot van de AED behandeld kan worden, dan geeft de AED de hulpverlener opdracht om met de basale reanimatie door te gaan. Bij ongeveer 30-40 van elke 100 slachtoffers komt dit voor. Dit illustreert hoe belangrijk de basale reanimatie is.

 

Resultaten van reanimaties buiten het ziekenhuis in Nederland

Door direct na een hartstilstand basale reanimatie toe te passen verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer. In ons land overleven jaarlijks 1.300-1.500 personen een hartstilstand, die hen buiten het ziekenhuis trof. Door te leren omgaan met AED's en de apparaten binnen zes minuten na de hartstilstand shockklaar te hebben is de overlevingskans 70%. Honderden extra mensenlevens worden hiermee gered. Getrainde vrijwilligers, die direct reanimeren en defibrilleren met een AED zijn redders in nood.

 

De reanimatie- en AED cursus

Voor wie is een reanimatie- en AED-cursus bestemd? Voor U!

Een reanimatieslachtoffer kan niet zonder u want door uw inzet heeft deze een grotere kans om te overleven. Iedereen kan met een reanimatie te maken krijgen. Altijd onverwacht. Zorg ervoor dat u niet een hulpeloze toeschouwer hoeft te zijn.

Voor een basale reanimatiecursus zijn geen toelatingseisen. Het is wel belangrijk dat u voldoende uithoudingsvermogen heeft, omdat reanimeren inspannend is. Deelnemen aan de cursus kan vanaf 13 jaar. Met een geldig reanimatiecertificaat- kunt u zich opgeven voor een AED cursus. Kijk voor meer informatie bij "cursussen".

 

Lifepak CR2in ons netwerk

Zie het instructiefilmpje

 

Eenvoudig ontwerp: Eenvoudig te volgen duidelijke afbeeldingen. AED-gebruikers met en zonder training weten precies hoe te beginnen.

QUIK-STEP elektroden: Direct van de onderkant aftrekken voor snellere plaatsing.

CprINSIGHT analysetechnologie: Analyseert voor schokvragend ritme tijdens de borstcompressies, zonder dat er gepauzeerd hoeft te worden.

ClearVoice technologie: Detecteert achtergrondgeluid en past het volume overeenkomstig aan voor duidelijke instructies.

Hoogst beschikbare toenemende energie: Tot 360 J voor effectievere schokken indien nodig.

Tweetalig: Schakel tijdens gebruik van het apparaat om tussen twee vooraf ingestelde talen.

Kindmodus: Levert lagere energie aangepast voor kleine kinderen, zonder dat men de elektroden hoeft te veranderen.

 

 

 

X